Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Εισήγηση της κ. Βιργινίας Ρόντση σε Εκπαιδευόμενους του Β’ Κύκλου Σπουδών

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 η κ. Βιργινία Ρόντση έκανε εισήγηση σε Εκπαιδευόμενους του Β’ Κύκλου Σπουδών με θέμα : «ο γάμος μέσα από το πρίσμα της ελληνορθόδοξης θεολογικής θεώρησης των πραγμάτων»





Η κ. Βιργινία Ρόντση αρχικά τόνισε την αξία της μοναδικότητάς του κάθε ανθρώπου και την ανάγκη να φέρουμε στην επιφάνεια την καλή εικόνα του εαυτού μας για να αναδειχθεί και η αξία αυτή.

Σύμφωνα με τη θεολογική θεώρηση των πραγμάτων ο σκοπός του γάμου είναι η ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα ο γάμος είναι μια πορεία πόνου και δυσκολιών που η ζωή μπορεί να παρουσιάσει, αλλά οδηγεί στη χαρά. Είναι λανθασμένη η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιορίζοντάς τον μόνο στην υλιστική του διάσταση.

Επίσης είναι μια πορεία αγάπης. Ενώνει δύο ανθρώπους και τους δίνει τη δυνατότητα να ασκηθούν στην ανεκτικότητα. Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να είναι αίσιο μόνο, όταν πλαισιώνεται από βαθιά και ειλικρινή αγάπη.

Τέλος, ο γάμος είναι μια πορεία προς τον ουρανό. Είναι ένα μέγα μυστήριο για την ελληνορθόδοξη εκκλησία που οδηγεί στην ψυχολογική στερέωση του ανθρώπου. Συγκεκριμένα υπάρχουν συμβολισμοί στο μυστήριο του γάμου που φανερώνουν τα στοιχεία νίκης, όπως τα στέφανα που φορούν οι νεόνυμφοι είναι σύμβολα νίκης, το κρασί που πίνουν κατά τη διάρκεια του μυστηρίου φανερώνει τη διάθεσή τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Ακόμη και ο χορός του Ησαΐα είναι ένας χορός στον οποίο ενώνεται η χαρά της γης με αυτήν του ουρανού.


Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βιργινία Ρόντση για την εποικοδομητική εισήγηση που μας έκανε!