Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Παρουσίαση της Guernica του Picasso από την κα Πετρίδου Ελευθερία, Εκπαιδεύτρια Αισθητικής Αγωγής

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σερρών παρακολούθησαν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κα Πετρίδου Ελευθερίας, Εκπαιδεύτριας Αισθητικής Αγωγής με θέμα : "Η Guernica του Picasso με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία".


Η κα Πετρίδου Ελευθερία έδωσε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στους Εκπαιδευόμενους για ένα πολύ γνωστό πίνακα ζωγραφικής του Picasso που περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου, τη γνωστή Guernica.


Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα Πετρίδου στη διάρκεια της κατοχής ο περιώνυμος Γερμανός πρέσβης στο Παρίσι – Όττο Άμπετζ– επισκέφτηκε τον Picasso  στο εργαστήρι του. Φεύγοντας, είδε τη φωτογραφία της Guernica. «Εσείς το κάνατε αυτό», ρώτησε τον ζωγράφο. Και εκείνος του απάντησε λακωνικά: «Όχι, εσείς!»

Το 1939 και, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ. Η Guernica έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια. Το 1981 η Guernica επιστράφηκε στην Ισπανία και σήμερα είναι το σπουδαιότερο και διασημότερο έκθεμα στο Εθνικό ΜουσείοΤέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη.



Το 1935 σε μια συνομιλία ο Πικάσο δήλωσε: «Η ζωγραφική δεν είναι απλή διασκέδαση ή στολίδι. Όπως δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τα όπλα στα χέρια του στρατηγού και από τη δικαιοσύνη στα χέρια του δικαστή, έτσι δεν υπάρχει και τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα πινέλο στα χέρια του ζωγράφου».



Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο της κα Πετρίδου Ελευθερίας και ειρήνη και ευημερία σε όλο τον κόσμο.