Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Project : "Κατασκευή και τουρνουά μαθηματικών παιχνιδιών"

Κατά τη σχολική χρονιά 2018-19 στο ΣΔΕ Σερρών υλοποιείται το project που αφορά στην κατασκευή μαθηματικών παιχνιδιών. Καθοδηγητής του project είναι ο Εκπαιδευτής Αριθμητικού Γραμματισμού κ. Χρήστος Παπαδόπουλος.





Μέσω του συγκεκριμένου project οι Εκπαιδευόμενοι θα μπορέσουν αρχικά να αναπτύξουν χειροτεχνικές δεξιότητες, ικανότητες συνεργασίας, στοχοθεσίας και διεκπεραίωσης ομαδικού έργου


Πολλά από τα έργα απαιτούν τη χρήση οργάνων όπως : διαβήτη, χάρακα, μοιρογνωμόνιο καθώς και κάποιες γεωμετρικές γνώσεις, όπως για παράδειγμα την κατασκευή κανονικών πολυγώνων. Οι γνώσεις αυτές θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των μαθηματικών παιχνιδιών.


Συνεπώς, οι Εκπαιδευόμενοι με το συγκεκριμένο project έρχονται σε επαφή, μέσω μιας ευχάριστης δημιουργικής απασχόλησης, με μαθηματικές έννοιες και γεωμετρικές κατασκευές. 


Στο τέλος εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή των παιχνιδιών θα γίνουν αγώνες μεταξύ των Εκπαιδευομένων. Οι αγώνες αυτοί θα τους βοηθήσουν να εξασκηθούν στην αντιστοίχιση, στην αρίθμηση και στις υπολογιστικές ικανότητες. 



Μερικά παιχνίδια συνδυάζουν τα πιο πάνω με στρατηγική, βοηθώντας τους Εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα μαθηματικά παιχνίδια είναι ένας "ανώδυνος" τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών ακόμα και για όσους τα"φοβήθηκαν" σε νεαρότερες ηλικίες.



Χρήστος Παπαδόπουλος Εκπαιδευτής Αριθμητικού Γραμματισμού