Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσίαση από τη Σύμβουλο Ψυχολόγο του ΣΔΕ Σερρών με θέμα: "Η βία στην Οικογένεια"

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 η Σύμβουλος Ψυχολόγος του ΣΔΕ Σερρών κα Ειρήνη Μερτζιάνη συνομίλησε με τους Εκπαιδευόμενους και διαπραγματεύτηκε το θέμα της βίας στην Οικογένεια.





Οι Εκπαιδευόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Συμβουλευτική Παρέμβαση της κα Ειρήνης Μερτζιάνη. Το θέμα της βίας στην Οικογένεια στις μέρες μας αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα και η διαχείρισή του καθίσταται απαραίτητη.



Όπως σημείωσε η κα Ειρήνη Μερτζιάνη "Η βία στην οικογένεια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που συμβαίνει παγκοσμίως σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια. Θύμα μπορεί να είναι κάθε μέλος της οικογένειας, αλλά και της συντροφικής σχέσης, η οποία περιλαμβάνεται στον όρο ενδοοικογενειακή βία. Οι αρνητικές επιπτώσεις της στις λειτουργίες και τελικά στο σκοπό της οικογένειας είναι καταλυτικές και από το 2006 στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί νόμος ειδικά για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας (ν. 3500/2006).

Όπως σε κάθε μορφή βίας, έτσι και στην ενδοοικογενειακή, η πηγή και ο σκοπός είναι η επιβολή εξουσίας μέσα από τη φθορά, το φόβο και τη χειραγώγηση. Οι γυναίκες αποτελούν την κύρια ομάδα που δέχεται ενδοοικογενειακή βία, η οποία σε κάθε περίπτωση, είναι συνυφασμένη με στερεότυπα φύλων και τις θέσεις που αυτά έχουν ιστορικά, μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι/ες και οι άντρες αποτελούν ομάδες θυμάτων βίας, με όλους/ες να πλήττονται από την ανάγκη επιβολής ελέγχου των θυτών και τα ίδια στερεότυπα της θέσης τους στο κοινωνικό σύνολο. Η οικονομική κρίση, η κατάχρηση ουσιών και οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και όχι αιτίες της βίας, καθώς σε κάθε κατάσταση ο/η καθένας/μία αντιδρά με πολλαπλούς τρόπους. Γι αυτό η βία δεν είναι κάτι που προκαλείται. Γι αυτό κανείς/μία δεν αξίζει τη βία."