Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος

Την Τρίτη 6 Ιουνίου 2018 η Εκπαιδεύτρια του ΣΔΕ Σερρών κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποίησε δράση ενημέρωσης και αφύπνισης με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων.





Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που έχει καθιερωθεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Για το 2018 η ημέρα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, καθώς το φετινό σύνθημα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι «Beat the Plastic Pollution. If you can reuse it, refuse it», που σημαίνει «Νικήστε τη ρύπανση από τα πλαστικά, αν δεν μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, πείτε όχι σε αυτό».






Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών επενδύοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των Εκπαιδευομένων του πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης και αφύπνισης τους για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Για το σκοπό αυτό προβλήθηκαν δυο ντοκιμαντέρ «A plastic Ocean» και «Straws» με ελληνικούς υπότιτλους, η παραχώρηση των οποίων έγινε από την PLASTICFREEGREECE, την οποία ευχαριστούμε πολύ.






Έπειτα συζητήθηκε το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλεί η αλόγιστη χρήση πλαστικού, το πόσο επιβλαβές είναι αυτό για τους ζωικούς οργανισμούς αλλά και τον άνθρωπο όπως επίσης και τρόπους αντικατάστασής του στην καθημερινή μας ζωή.

Τη δράση συντόνισε η εκπαιδεύτρια Περιβαλλοντικού Γραμματισμού κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου.


 


Το πρώτο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε ήταν "Ένας Πλαστικός Ωκεανός" [20']. Ξεκινώντας το συνεργείο να κάνει μια ταινία με θέμα τις φάλαινες,  πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η πραγματική ιστορία που πρέπει να ειπωθεί είναι οι απίστευτες ποσότητες πλαστικής ρύπανσης, τις οποίες ανακαλύπτουν στις θάλασσες ανά τον κόσμο, με σοβαρότατες συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Ο βολικός, "μίας χρήσεως" τρόπος ζωής που κάνουμε μας σκοτώνει και οι πιο πολλοί δεν το συνειδητοποιούμε καν.






Το δεύτερο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε ήταν το "STRAWS (ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ)" [30']. Η Linda Booker μας δείχνει σε 30 λεπτά πώς τα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσεως επηρεάζουν τον κόσμο. Εκτιμάται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, 500 εκατομμύρια καλαμάκια χρησιμοποιούνται κάθε μέρα και πετιούνται. Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα από τα πέντε συχνότερα αντικείμενα που βρίσκονται στις παραλίες. Καθώς στην πλειοψηφία τους δεν ανακυκλώνονται, συνεισφέρουν στους 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετιούνται στις θάλασσες ετησίως.






Το κείμενο επιμελήθηκε η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου