Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Project : "Εισαγωγή στον προγραμματισμό με χρήση του Scratch"


Στο ΣΔΕ Σερρών υλοποιείται project με θέμα : "Εισαγωγή στον προγραμματισμό με χρήση του Scratch" με υπεύθυνο το Διευθυντή του Σχολείου κ. Γιάννη Κιολδέλη. 


Στο project αυτό γίνεται η προσπάθεια να αντιληφθούν οι Eκπαιδευόμενοι τη διαδικασία σκέψης που ακολουθείται όταν προσπαθεί ο άνθρωπος να επιλύσει ένα πρόβλημα με τη χρήση του υπολογιστή.



 

 

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ένα λογισμικό το οποίο απευθύνεται σε αρχάριους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την διαδικασία του προγραμματισμού. Το λογισμικό ονομάζεται Scratch και σχεδιάστηκε από φοιτητές του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτουτης Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Το γεγονός ότι οι εντολές του λογισμικού έχουν τη μορφή τεμαχίων τα οποία συναρμολογούνται με μορφή πάζλ για να λειτουργήσουν, απέβαλε σε μεγάλο βαθμό το αρχικό άγχος των εκπαιδευόμενων για το εάν θα τα καταφέρουν.
Οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή με τις φάσεις επίλυσης απλών προβλημάτων και υλοποίησης παιχνιδιών (ανάλυση προβλήματος, βήματα επίλυσης, επιλογή εντολών, αποτέλεσμα, διόρθωση σφαλμάτων). 
Τους δόθηκε η δυνατότητα να συνεργασθουν, να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη και να κατανοήσουν ότι ο υπολογιστής δεν κάνει του «κεφαλιού» του, αλλά λειτουργεί κατόπιν των εντολών που θα του δώσουμε εμείς.
Γιάννης Κιολδέλης