Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη των Εκπαιδευομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σερρών με πρωτοβουλία του Εκπαιδευτή Αθανάσιου Μουχταρίδη επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών.





Εκεί ο κ. Γιάννης Λιούμπας εκπρόσωπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση.








Αρχικά αναφέρθηκε στο χώρο στον οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το λεγόμενο Μπεζεστένι, ένα κτίριο του 15ου αι. που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Πρόκειται για τύπο κτιρίου που χτίζονταν από τους Οθωμανούς για να χρησιμοποιηθεί ως σκεπαστή αγορά. 


Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην έκθεση που φιλοξενεί από το 1970 το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Συγκεκριμένα μπορεί κανείς να δει σε αυτό ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως και τη Βυζαντινή εποχή από όλο το νομό Σερρών.

Οι Σέρρες είναι η πόλη η οποία χτίστηκε στους Πρόποδες του Κουλά. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδος και εκεί αναφέρει για πρώτη φορά την πόλη των Σερρών Σε αυτή την πόλη είχε αφήσει ο Ξέρξης το Ιερό του άρμα αφιερωμένο στον ήλιο όταν κατέβηκε στην Ελλάδα, αλλά όταν επέστρεψε δεν το βρήκε. Αυτή είναι η πρώτη γραπτή μαρτυρία που έχουμε για αυτή την πόλη, όπως μας είπε ο κ. Λιούμπας.


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Λιούμπα για τη γνώση που μας μετέδωσε. Ευχόμαστε οι πολίτες των Σερρών να ευαισθητοποιούνται και να επισκέπτονται χώρους που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.