Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ιστορική παρουσίαση από τον κ. Διώγο Κωνσταντίνο για τον Μακεδονικό Αγώνα

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 ο κ. Κωνσταντίνος Διώγος (Φιλόλογος - Ιστορικός - πρώην συνεργάτης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης) υλοποίησε στους Εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Σερρών μια εξαιρετική ιστορική παρουσίαση που αφορούσε στον Μακεδονικό Αγώνα.



Η 13η Οκτωβρίου κάθε χρόνο αποτελεί μέρα μνήμης και εορτασμού του Μακεδονικού αγώνα γιατί τη μέρα αυτή το 1904 πέθανε ο Παύλος Μελάς. Ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού γόνος μεγάλης ηπειρωτικής οικογένειας και γαμπρός της οικογένειας Δραγούμη. Σκοτώθηκε στο χωριό Στάτιτσα και με τη θυσία του έδωσε το έναυσμα να κινητοποιηθούν κι άλλοι Έλληνες για τον αγώνα της Μακεδονίας, όπως τόνισε ο κ. Διώγος. 



Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί ουσιαστικά την ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων Βουλγάρων στο χώρο της Μακεδονίας από το 1904 περίοδο που ακόμη δεν είχε απελευθερωθεί η Μακεδονία από τους Τούρκους. Έλληνες από την Μακεδονία αλλά και από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο έδωσαν έναν αξιοσημείωτο αγώνα εναντίον των Βουλγάρων πρακτόρων και Κομιτατζήδων που είχαν ως στόχο τον αφανισμό του Ελληνικού στοιχείου από τη Μακεδονία δίνοντας τροφή στα επεκτατικά τους σχέδια.

Αυτή την περίοδο αναδείχθηκαν μεγάλοι ήρωες όπως ο Σερραίος έμπορος Εμμανουήλ Παππάς, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος Καλαφάτης, ο Ίων Δραγούμης, ο Λάμπρος Κορομηλάς και πολλοί άλλοι.

Ο Μακεδονικός Αγώνας κράτησε έως το 1908 και συνετέλεσε, ώστε τα επεκτατικά σχέδια των Βουλγάρων να μην υλοποιηθούν.

Η ιστορική γνώση αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τους Εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ Σερρών οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για δράσεις που αφορούν στη γνώση της Ιστορίας. 
Οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σερρών και οι Εκπαιδευτικοί ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Διώγο για την αξιόλογη παρουσίαση που μας έκανε και ευχόμαστε να μας επισκεφτεί και στο μέλλον για να μας δώσει κι άλλες ιστορικές γνώσεις!