Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του ΣΔΕ Σερρών -Ιούνιος 2018

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών υλοποίησε την Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του Σχολικού έτους 2017-2018










Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου μας κ. Στέφανος Φωτιάδης, ο Αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ κ. Στέλιος Ρίζος ο οποίος απήθυνε στους Εκπαιδευόμενους θερμό χαιρετισμό και τους παρότρυνε να μην παρατήσουν τον αξιέπαινο αγώνα τους, ο Αιρετός του ΠΥΣΔΕ κ. Βασίλειος Παπαχρήστου, ο Διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ κ. Αναγνωστίδης Δημήτριος, οι αγαπητοί μας Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι καθώς και πολύς κόσμος που αγαπά το σχολείο μας και το στηρίζει. Αξίζει να σημειωθεί πως στη γιορτή παρευρέθηκαν και παλιοί Εκπαιδευτές και Εκπαιδευόμενοι οι οποίοι πάντοτε δείχνουν την αγάπη τους σε κάθε μας εκδήλωση. 




Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σερρών κ. Ιωάννης Κιολδέλης αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία του σχολείου μας από την ίδρυσή του έως σήμερα. Στη συνέχεια μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης παρουσίασε τις δράσεις που υλοποίησε το ΣΔΕ Σερρών τη φετινή σχολική χρονιά. Ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σερρών κ. Ιωάννης Κιολδέλης αποτελεί ένα πολύτιμο πυλώνα του σχολείου μας, εφόσον το στηρίζει δημιουργικά από την ίδρυσή του έως σήμερα. Όπως τόνισε το σχολείο αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη και θα το στηρίζει πάντοτε με όλη του τη δύναμη.



Στην τελετή έγινε αναφορά από την Υποδιευθύντρια του ΣΔΕ Σερρών κ. Χριστίνα Μεγαλομύστακα στους στόχους και στα εφόδια που παίρνουν οι Εκπαιδευόμενοι από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το ΣΔΕ δίνει γνώσεις, συμβάλει στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης και συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικής Παιδείας των Εκπαιδευομένων.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Αύριο είναι Δευτέρα" του ΣΔΕ Νιγρίτας η οποία βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους. Ο κ. Αναστάσιος Λασπάς Διευθυντής του ΣΔΕ Νιγρίτας προέβη σε έναν θερμό χαιρετισμό τονίζοντας το αξιέπαινο έργο που επιτελείται στο σχολείο του.






Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ορισμένα projects που υλοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας. 

Πρώτο παρουσιάστηκε το project "Ορθόδοξος Μοναχισμός, Μοναστήρια του Ν. Σερρών" από τον Εκαπαιδευτικό κ. Δημοσθένη Μόσχο. Οι Εκπαιδευόμενοι του project "Ορθόδοξος Μοναχισμός και Μοναστήρια του Ν. Σερρών"ήρθαν κοντά στον Ορθόδοξο μοναχικό βίο, επισκέφτηκαν Μονές του Νομού μας, έζησαν βιωματικά το μοναχικό τρόπο ζωής. Ο κ. Μόσχος μας προβλημάτισε για τα αρνητικά στερεότυπα που θέτουμε για το μοναχικό βίο χωρίς να κατανοούμε το υψηλό έργο που επιτελούν οι Μοναχοί και Μοναχές στα Ορθόδοξα Ελληνικά Μοναστήρια.





Ακολούθησε η παρουσίαση του project "Δημιουργική Γραφή". Η Δημιουργική Γραφή δίνει το έναυσμα στους Εκπαιδευόμενους να εκφραστούν γραπτά, τους ενθαρρύνει μέσα από παιχνίδια να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους με βιωματικούς τρόπους προσέγγισης. Μπορεί όμως να λειτουργήσει και θεραπευτικά, δίνει τη δυνατότητα να εκτονωθούν ψυχικά, αλλά και να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους. 





Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός του συγκεκριμένου project ήταν η κ. Χριστίνα Μεγαλομύστακα. Την παρουσίαση του έκαναν οι Εκπαιδευόμενες Θάλεια Τσίλη και Άννα Γκόρα οι οποίες συγκίνησαν το κοινό με την εξαιρετική ανάγνωση των κειμένων που έγραψε η ομάδα.




Εξαιρετική ήταν η παρουσίαση του project "Αρωματικά Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Υπαίθρου" από την υπεύθυνη Εκπαιδευτικό κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου. Οι Εκπαιδευόμενοι του project μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και συνεργασίας κατάφεραν να γνωρίσουν τα βασικότερα αρωματικά φυτά του τόπου μας και να αποκτήσουν γνώσεις για την καλλιέργεια και χρήση τους. Η ομάδα των Εκπαιδευομένων ασχολήθηκε και με την παρασκευή αρωματισμένων με βότανα προϊόντων και συγκεκριμένα κηραλοιφής.





Οι εκπαιδευόμενοι του project "Δημιουργίες Decoupage" χρησιμοποιούν αντικείμενα που δεν τα χρειάζονται πλέον και με τη μέθοδο decoupage τους αλλάζουν εμφάνιση. Το decoupage είναι η διακοσμητική τεχνική που χρησιμοποιεί χάρτινα μοτίβα για να αλλάξει την όψη αντικειμένων από ξύλο, χαρτί, γυαλί, πέτρα, πηλό, μεταλλικές ή πλαστικές επιφάνειες. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του project ήταν η κ. Αικατερίνη Φωτιάδου, η κ. Αικατερίνη Υφασματοπώλη, η κ. Θωμαή Χατζηβασιλείου και η κ. Μαρία Πελτέκη. Σημαντική ήταν η συμβολή της κ. Έφης Λαδιά η οποία συνέβαλε στο να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project.


Φέτος οι Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου μας εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον Υγιεινό τρόπος ζωής. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του project ήταν η κ. Αικατερίνη Υφασματοπώλη και η κ. Χριστίνα Μεγαλομύστακα
Ο Βαγγέλης Συμεωνίδης μίλησε για το τι έγινε κατά τη διάρκεια του project.  Οι Εκπαιδευόμενοι ανακαλύψανε τα οφέλη που δίνει το περπάτημα. Πρώτη διαδρομή τους ήταν η Φυσική Λίμνη Κοιλάδας περπατήσανε 10 Km. Τη δεύτερη βδομάδα περπάτησαν γύρω από τον Κουλά 7 Km. Τους άρεσε τόσο πολύ που και την επόμενη κάνανε την ίδια διαδρομή. Στη συνέχεια πήγανε στον Αϊ Γιάννη διαδρομή 7 Km. Μετά επισκέφτηκαν το Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου περπάτησαν στην περιοχή Λάκκος 5 Km. Επειδή πολλοί Εκπαιδευόμενοι έχουν καταγωγή από την περιοχή Σιντικής ο επόμενος προορισμός είχε να κάνει με το Πετρίτσι το όρος Μπέλες, εκεί περπάτησαν 8 Km. Και καταλήξανε να επιλέξουν ως τελευταίο προορισμό τη Φυσική Λίμνη της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων 10Km. Συνολικά διάνυσαν περίπου 60 χλμ.



Ακολούθησε η παρουσίαση της δράσης που υλοποίησε στο σχολείο μας η Υπεύθυνη Παιδαγωγός του Κέντρου Κοινότητας Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Σερρών κ. Αικατερίνη Πιπερτζή. Η κ. Πιπερτζή πάντοτε στηρίζει αφειδώλευτα το ΣΔΕ Σερρών με τις γνώσεις και την καλή της διάθεση.




Συγκινητική ήταν η παρουσία των Εκπαιδευομένων που ανέβηκαν στο βήμα και εξέφρασαν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Συγκεκριμένα μίλησε ο πρόεδρος Κυριάκος Χουδιάκης, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ξανθόπουλος, η Νόπη Παρασκευοπούλου και η Μαρία Πελιτάρη. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν τον αξιέπαινο αγώνα τους.






Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή των Τίτλων Σπουδών στους Εκπαιδευόμενους του Β' Κύκλου Σπουδών. Η Διεύθυνση του σχολείου τους εύχεται να είναι καλοτάξιδοι στα νέα τους όνειρα και να συνεχίσουν τη μαθησιακή τους πορεία με την ίδια δυναμική διάθεση που επέδειξαν κατά τη φοίτησή τους στο σχολείο μας. Επίσης, συγχαίρει και τους Εκπαιδευόμενους του Α' Κύκλου Σπουδών για την ένθερμη στήριξή τους στην επιτυχή έκβαση της γιορτής μας και ευχαριστεί όλες και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας.