Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες από τον Εκπαιδευτή Κοινωνικού Γραμματισμού Δημοσθένη Μόσχο

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σερρών παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Εκπαιδευτή Κοινωνικού Γραμματισμού Δημοσθένη Μόσχου με θέμα : Οι «αντιεξουσιαστές» τρεις Ιεράρχες και το επαναστατικό τους μήνυμα.



 

 

"Σήμερα - όσο ποτέ άλλοτε - έχει κορυφωθεί η κοινωνική αδικία και η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Ο λαός ζαλισμένος παρακολουθεί τις εξελίξεις να τον ξεπερνούν και να τον παρασύρουν σε μονοπάτια αχαρτογράφητα. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες έχουν εκλείψει και ο λαός μάταια ψάχνει «σανίδα σωτηρίας» σε πρόσωπα και σε ιδεολογίες πεπερασμένες και εν πολλοίς απομυθοποιημένες.

Οι τρεις Ιεράρχες είναι τα πιο κατάλληλα και επίκαιρα πρόσωπα για τους ανθρώπους της σημερινής εποχής. Γιατί, χωρίς υπερβολή, ανήκουν στον λεγόμενο «αντιεξουσιαστικό χώρο»! Ναι. Αντιτάχθηκαν στην κακώς νοούμενη εξουσία και δεν δίστασαν να τα βάλουν με τους ισχυρούς της εποχής τους. Έλεγξαν με παρρησία τα ατοπήματα και την καταπίεση του λαού από τους αυτοκρατόρες, τους βασιλιάδες και τους άλλους ισχυρούς εκείνης της εποχής. 

Έλεγχαν με τον πύρινο λόγο τους –απόρροια της υψηλής και πολυσχιδούς επιστημονικής κατάρτισής τους- αλλά κυριώς με την ίδια τους την ζωή, η οποία ήταν ασκητική, αφιλάργυρη, λιτή και ταπεινή, όλη δοσμένη στην «διακονία» του ανθρώπου. Η αγάπη για τους Τρείς Ιεράρχες, δεν είναι θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά έχει προσωπικό κόστος. Είναι πράξη που απαιτεί υπευθυνότητα και διάθεση για διαρκή προσφορά. 

Οι Τρεις Ιεράρχες, με τους οποίους δίκαια συνδέουμε τη γιορτή των γραμμάτων, δίδασκαν τον κόσμο με τη σοφία τους και τον οδηγούσαν προς το καλό και την αρετή. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρα βιβλία για την συνολική προσφορά των τριών Ιεραρχών στον άνθρωπο και στην παιδεία. Όμως, ίσως είναι καλύτερο μέσα από τα ρητά τους να τους γνωρίσουμε και να μας φωτίσουν με την «άνωθεν δοθείσα» σοφία τους. 

«Η υπερηφάνεια είναι ένα ζευγάρι ξύλινα παπούτσια που κάνουν τον άνθρωπο υψηλό, χωρίς όμως να τον κάνουν και μεγάλο» 
Μ. Βασίλειος 

«Το να μη γνωρίζεις είναι αμάθεια. Το να μη θέλεις, όμως, να μάθεις, είναι υπερηφάνεια» 
Αγ. Γρηγόριος 

«Ο άρτος που κατακρατείς ανήκει στον πεινασμένο. Τα ρούχα που εσύ φυλάγεις στις αποθήκες σου ανήκουν σ΄ αυτούς που δεν έχουν. Τα παπούτσια που μένουν αχρησιμοποίητα στο σπίτι σου ανήκουν στους ξυπόλυτους.»
Μ. Βασίλειος 

«Δεν είναι φτωχός εκείνος που δεν έχει τίποτε, φτωχός είναι όποιος επιθυμεί πολλά. Δεν είναι πλούσιος εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος ο οποίος τίποτε δεν έχει ανάγκη.» 

«Όποιοι είναι οι άρχοντες, τέτοιοι είναι ως προς τα ήθη και οι αρχόμενοι» 
Μ. Βασίλειος 

«Ο άξιος άρχοντας ξεχωρίζει από το ότι προστατεύει όσους υποφέρουν, διορθώνει τα κακώς έχοντα, τιμωρεί την αδικία, και δεν επιτρέπει να καταπατείται το δίκαιο.» 
Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος 

«Περισσότερο εξέταζε τον εαυτό σου και όχι τους άλλους. Γιατί στο ένα θα είσαι κερδισμένος εσύ, στο άλλο οι άλλοι.
  Αγ. Γρηγόριος Θεολόγος 

«Θα πω για κάποιον ότι με αγαπάει όχι μόνον όταν με επαινεί, αλλά κι όταν με ελέγχει για να με διορθώνει» 
Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος 

«Άνθρωπος που δεν δέχεται συμβουλές μοιάζει με πλοίο ακυβέρνητο» 
Μ. Βασίλειος 
«Να γίνεις σοφός για να κάνεις και τους άλλους σοφούς. Να γίνεις φως για να φωτίζεις, να αγιασθείς για να αγιάσεις…» 
Αγ. Γρηγόριος Θεολόγος 

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών: 

Εύχομαι οι εκπαιδευτικοί να γίνουμε Φως για να φωτίζουμε τους μαθητές μας. 

Οι μαθητές μας να γίνουν οι λαμπάδες στις οποίες θα ανάψει αυτό το φως και θα το μετα-λαμπα-δεύσουν σ΄όλο τον κόσμο. 

Και αυτό το Φως δεν είναι άλλο παρά η - θυσιαστική - αγάπη, η ανιδιοτέλεια, η υπομονή, η ευγένεια, ο σεβασμός, η χαρά και εν τέλει η ειρήνη της ψυχής μας, η οποία μας απελευθερώνει και που τόσο πολύ την έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος."

Αφιέρωμα στους τρεις Ιεράρχες από τον Εκπαιδευτή Κοινωνικού Γραμματισμού Δημοσθένη Μόσχο