Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη της ομάδας project : "Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης των Σερρών" στον Άγιο Παντελεήμονα, τον Άγιο Μηνά και τους Ταξιάρχες

Σε συνέχεια των επισκέψεων στις Βυζαντινές Εκκλησίες της πόλης των Σερρών η ομάδα του project με υπεύθυνο Εκπαιδευτή τον κ. Αθανάσιο Τριανταφύλλου επισκέφτηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου την Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος.




Ο ναός βρίσκεται στην δυτική πλαγιά της Ακρόπολης της πόλης. Είναι ναός που από την εποχή του Βυζαντίου λειτουργούσε ως Κοιμητηριακός ναός και ακόμα παλαιότερα λειτουργούσε και ως Ρωμαϊκό νεκροταφείο.



Στη συνέχεια σε γειτονική απόσταση από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονος επισκέφτηκαν την Εκκλησία των Αγίων Μηνά και Κυριακής πλησίον του Πρώτου Γυμνασίου της πόλης. Ο συγκεκριμένος ναός με το όνομα της Αγίας Κυριακής υπήρχε από την εποχή του Βυζαντίου και παραμένει άγνωστη η ακριβής ημερομηνία αρχικής ανέγερσης του. Η εκ νέου ανέγερση του ναού κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία με αναφορές αποκάλυψης του ιδίου του Αγίου Μηνά.




Τρίτος ναός επίσκεψης και αναφοράς υπήρξε ο Μητροπολιτικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Κατά τους προηγούμενους αιώνες υπήρχαν άλλοι δύο ναοί προς τιμήν των Ταξιαρχών οι οποίοι δεν σώζονται στις μέρες μας. Τα ιστορικά ίχνη της σημερινής Μητρόπολης της πόλης «χάνονται» κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Αναφορές υπάρχουν και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου ο ναός βεβηλώθηκε από τους Τούρκους οι οποίοι εκτός από το γεγονός ότι κατέστρεψαν την αργυροκαπνισμένη  θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη μετέτρεψαν τον ναό και ως τέμενος.