Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Επίσκεψη στο χώρο Ναών των Σερρών που καταστράφηκαν

Την Τετάρτη 14/07/2017 η ομάδα του project : "Βυζαντινές Εκκλησίες της πόλης των Σερρών" με την επίβλεψη του Εκπαιδευτή κ. Αθανασίου Τριανταφύλλου επισκέφτηκε το χώρο Βυζαντινών Εκκλησιών οι οποίες καταστράφηκαν.


Η ομάδα του project επιχείρησε να αναδείξει και να προσεγγίσει το βυζαντινό παρελθόν της πόλης των Σερρών μέσω των Εκκλησιών οι οποίες υπήρχαν, επιτέλεσαν έργο επί πολλούς αιώνες και κοσμούσαν την πόλη και οι οποίες μετά τον καταστροφικό εμπρησμό της πόλης από τον αποχωρούντα Βουλγαρικό στρατό το 1913 έπαψαν να υφίστανται και στην θέση αυτών είτε κτίσθηκαν ναϊδρια είτε προσκυνητάρια.


Ναός Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου Αλεξανδρείας
Βυζαντινή Εκκλησία της οποίας αναφορές υπάρχουν σε χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου. Ο συγκεκριμένος ναός κάηκε στην πυρκαγιά του 1849, επισκευάστηκε το 1868 και καταστράφηκε το 1913. Στη θέση του κατασκευάστηκε προσκυνητάρι στη διασταύρωση των οδών Ακροπόλεως και Ίωνος Δραγούμη.



Ναός του Αγίου Βλασίου 
Επί της οδού Λαζάρου Κούση χτίσθηκε ένα μικρό προσκυνητάρι προς τιμήν του Αγίου Βλασίου. Αναφορές στον συγκεκριμένο ναό υπάρχουν κατά την βυζαντινή περίοδο και φυσικά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στην εκσκαφή του οικοπέδου του ναού αποκαλύφθηκαν θεμέλια της παλαιολογείου  εποχής.


Ναός του Αθανάτου Σωτήρος Χριστού ή Ο Χριστός πλησίον της Φυλακής
Ο συγκεκριμένος ναός υπήρχε στον προαύλιο χώρο του σημερινού 20ου δημοτικού σχολείου. Ο ναός αυτός λειτουργούσε ως κοιμητηριακός καθώς εκεί τοποθετείτο το παλαιό ρωμαϊκό και βυζαντινό νεκροταφείο της πόλης. Σήμερα σε ανάμνηση του συγκεκριμένου βυζαντινού ναού κτίσθηκε προσκυνητάρι το οποίο βρίσκεται εντός του ιερού ναού του Αγίου Παντελεήμονος.



Ναός του Αγίου Μανδηλίου 
Τέλος υπάρχει ένας μικρός ναός επί της οδού Παπάζογλου στις παρυφές της Ακρόπολης ο οποίος καταστράφηκε στα 1913 και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα προσκυνητάρι.

Ευχαριστήσουμε θερμά τους Ιερείς Πατέρα Στέργιο και Πατέρα Νεκτάριο για τις πλούσιες αναφορές τους για την Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα την οποία επισκεφθήκαμε την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και για την Εκκλησία του Αγίου Αθανάτου που εξετάζουμε κατά τη σημερινή αναφορά σε καταστραφέντες μη επανεγερθέντες ναούς.