Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Επίσκεψη της ομάδας project «Παραδοσιακοί χοροί» στο Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Ακρίτες»

Η ομάδα του project με θέμα : «Παραδοσιακοί χοροί» επισκέφτηκε σήμερα ημέρα Τρίτη 23 Μαΐου 2017 τον Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Σερρών «Ακρίτες». 








Ο κ. Παύλος Καρυπίδης αρχικά μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ιστορίας του Πόντου. Ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής του Πόντου καθώς και στη θερμή διαφύλαξη του ελληνικού και θρησκευτικού στοιχείου στην περιοχή. Στη συνέχεια μας εξήγησε τι σημαίνει ο όρος «γενοκτονία των ποντίων». Ενώ τέλος μας δίδαξε γνωστούς ποντιακούς χορούς. 


Έτσι μάθαμε να χορεύουμε το Ομάλ, το Τικ και το Σαμσόν.



Το Ομάλ είναι ένας ποντιακός χορός που χορεύεται σε ρυθμό τέσσερα όγδοα. O χορός είναι ο πιο απλός ποντιακός χορός και έχει έξι βήματα.


Το Τικ είναι πλούσιος χορός σε μουσικές παραλλαγές και τραγούδια. Χορεύεται σε κλειστό κύκλο. Ο ρυθμός είναι πεντάσημος πέντε όγδοα. Το πιάσιμο είναι από τις παλάμες με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες.


Το Σαμσόν είναι χορός της περιοχής της Σαμψούντας. Ο κύκλος του χορού είναι κλειστός και ο ρυθμός είναι δίσημος δύο τέταρτα.


Η επίσκεψή μας στο Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Σερρών "Ακρίτες" ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε χρήσιμες γνώσεις που αφορούν στην ιστορική πορεία των Ποντίων, όπως και να έρθουμε κοντά στις ρίζες μας ακούγοντας ήχους και χορεύοντας σε ποντιακούς ρυθμούς.


Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Καρυπίδη και όλα τα μέλη του Συλλόγου που μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους και μας έδωσαν την ευκαιρία να μάθουμε και να νιώσουμε πιο κοντά στην παράδοση των Ποντίων.