Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

"Abigale μια ιστορία αγάπης"

Το ΣΔΕ Σερρών στο πλαίσιο της Διαπολιτισμικής εβδομάδας υλοποίησε την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 τη βιωματική δράση "Abigale μια ιστορία αγάπης".





Τη δράση σχεδίασαν και υλοποίησαν ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Γιάννης Κιολδέλης, η υποδιευθύντρια κ. Χριστίνα Μεγαλομύστακα, η Εκπαιδεύτρια Γλωσσικού Γραμματισμού κ. Μαρία Πελτέκη, η Εκπαιδεύτρια Φυσικών Επιστημών κ. Αικατερίνη Φωτιάδου και η Εκπαιδεύτρια Πληροφορικής κ. Θωμαή Χατζηβασιλείου.




Στο πλαίσιο της δράσης οι Εκπαιδευόμενοι επεξεργάστηκαν μια μελέτη περίπτωσης που αφορά στην παρακάτω ιστορία : 


Η  Abigale αγαπά τον Tom που ζει στην άλλη πλευρά του ποταμού. Μια πλημμύρα έχει καταστρέψει όλες τις γέφυρες του ποταμού και έχει αφήσει μόνο μία βάρκα να επιπλέει. Η Abigale ζητά από τον Sinbad τον ιδιοκτήτη του σκάφους, να την μεταφέρει στην άλλη πλευρά. Ο Sinbad συμφωνεί, αλλά λέει στην Abigale ότι πρέπει να κοιμηθεί μαζί του σε αντάλλαγμα για το πέρασμα στην άλλη πλευρά του ποταμού. Η Abigale δεν ξέρει τι να κάνει και τρέχει στην μητέρα της και τη ρωτάει τι πρέπει να κάνει. Η μητέρα της λέει ότι δεν θέλει να παρεμβαίνει στα προσωπικά ζητήματα της Abigale .
Στην απόγνωση της η Abigale κοιμάται με τον Sinbad ο οποίος την μεταφέρει στην άλλη πλευρά του ποταμού. Η Abigale τρέχει στον Tom για να τον αγκαλιάσει και να του πει όλα όσα συνέβησαν. Ο Tom τη σπρώχνει μακριά και η Abigale φεύγει απομακρύνεται λυπημένη. Κοντά στο σπίτι του Tom η Abigale συναντά τον John, τον καλύτερο φίλο του Tom. Του εξηγεί όλα όσα συνέβησαν. Ο John χτυπά τον Tom για την άδικη συμπεριφορά του απέναντι στην Abigale και φεύγει μαζί της.



Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κατατάξουν τους χαρακτήρες της ιστορίας ξεκινώντας από το χειρότερο χαρακτήρα.




Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν τις απόψεις τους και εξήγησαν στους συνεκπαιδευόμενούς τους τους λόγους που τους οδήγησαν να δημιουργήσουν τη δική τους κατάταξη.


Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια για το ζήτημα των αξιών που δημιουργούνται στον κάθε άνθρωπο και τον οδηγούν στο να παίρνει αποφάσεις και να δικαιολογεί τις προσωπικές τους θεωρήσεις.





Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά η επιλογή στάσης στις πράξεις μας είναι ζήτημα προσωπικών επιλογών. Συζητήθηκε η φιλοσοφική θεώρηση του Jean-Paul Sartre σχετικά με την τρόπο που οι άνθρωποι εξηγούν τις πράξεις τους και το ηθικό πλαίσιο γύρω από το οποίο τις περιβάλλουν. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο το συναίσθημα καθορίζει τις αποφάσεις των ανθρώπων και όλοι μας αναζητούμε ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουμε τη στάση μας στις πράξεις στις οποίες οδηγούμαστε και στηριζόμαστε κάθε φορά στις αρχές που η κοινωνία μας θέτει. 

Οι Εκπαιδευόμενοι συνειδητοποίησαν τις πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να δώσουν διαφορετικοί άνθρωποι για το ίδιο γεγονός, τις διαφορετικές αποφάσεις που μπορεί να πάρουν καθώς και το διαφορετικό ηθικό περίβλημα που μπορούν να του αποδώσουν.