Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αρωματικά φυτά και βότανα της υπάιθρου

Οι Εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Σερρών φέτος ασχολούνται με τα Αρωματικά φυτά και τα Βότανα της Ελληνικής Υπαίθρου με τη συμβολή της Εκπαιδευτικού Δήμητρας Παπαδοπούλου.








Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το project «Αρωματικά Φυτά και Βότανα της Ελληνικής Υπαίθρου» γιατί ζούμε σ΄ έναν τόπο με πλούσια χλωρίδα, με πληθώρα βοτάνων και αρωματικών φυτών που φυτρώνουν στα βουνά ή καλλιεργούνται σε γλάστρες και κήπους.




 









Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και συνεργασίας η ομάδα των Εκπαιδευομένων κατάφερε να γνωρίσει τα βασικότερα αρωματικά φυτά του τόπου μας και να αποκτήσει γνώσεις για την καλλιέργεια και χρήση τους. Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων ανακάλυψαν τις ιδιότητες των διαφόρων αρωματικών φυτών και βοτάνων, κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία τους και ευαισθητοποιήθηκαν στη διάδοση και χρήση τους σε διάφορους τομείς της καθημερινή ζωής.




Η ομάδα των Εκπαιδευομένων ασχολήθηκε με την παρασκευή αρωματισμένων με βότανα προϊόντων και συγκεκριμένα κεραλοιφής. Αφού συζητήθηκαν τόσο ο τρόπος παρασκευής, όσο και οι ιδιότητες των ελαίων αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων, οι Εκπαιδευόμενοι παρασκεύασαν οι ίδιοι κεραλοιφές για διάφορες χρήσεις, όπως ενυδατικές, καταπραϋντικές και εντομοαπωθητικές χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά. 







Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρακάτω συνταγή για εντομοαπωθητική κεραλοιφή

30 gr μελισσοκέρι 

10 κουταλιές ελαιόλαδο 

6 κουταλιές σπαθόλαδο 

αιθέριο έλαιο λεβάντας, μέντας, λεμονόχορτου και σιτρονέλας

Το κείμενο επιμελήθηκε η Εκπαιδευτικός Δήμητρα Παπαδοπούλου